Robootti

koodikärpät-projekti
Lue Lisää!

Projektiblogi

LED-show

Tämä kirjoitus piti siis tulla jo hieman aiemmin, mutta asiaan... Eli, tein aluksi LED-showta arduinolla, joka lopulta pääsi robottipukuun joka oli myös esillä Vectorama-tapahtumassa Oulun jäähallilla. LED-showssa oli muutamia erilaisia ja erivärisiä kuvioita jotka pyörivät uudelleen ja uudelleen. Projektia tehdessä olleista ongelmista huolimatta ledit saatiin lopulta toimimaan, ja mielestäni projekti onnistui hyvin. Haastavinta projektissa oli se, kun eri kuviot ledeillä piti saada toimimaan toistensa kanssa yhtä aikaa, jonka takia yksi kuvio piti jättää pois kun ledit laitettiin robottiin. Ohjelmointi itsessään oli helppoa ja tuttua, mutta ledien ohjelmoinnin omaksuminen vei hieman aikaa.

Ebin

Olen tehnyt arduino tehtäviä joissa oli liikkeen tunnistin kyseessä. Kuin sain tehtyä sen aloin tekemään musiikkia peliä varten. Overall oli hauskaa ja mukavaa olla töissä!

Työskentelyä ohjelmoinnin parissa

Viimeisen kahden viikon aikana olen päässyt sisälle ohjelmoinnin maailmaan. Olen värkännyt arduinojen parissa tehden erilaisia rakennelmia, joissa olen käyttänyt erilaisia antureita. Työn lisäksi koodikärpillä on todella hyvä työilmapiiri. Työtehtävät ovat rentoja ja ainut vaatimus on se, että löytyy motivaatiota.

Ensimmäisistä päivistäni koodikärpissä

Aloitin koodikärpissä melkein täysin vailla minkäänlaista ideaa ohjelmoinnista ja ensinmäinen asia mitä minut laitettiin tekemään oli C-ohjelmointikielen harjoituksia, joista en aluksi ymmärtänyt yhtään mitään, mutta muutaman tunnin ohjeiden lukemisen jälkeen onnistuin suorittamaan ensimmäisen tehtävän, vaikka tarvitsinkin apua työkavereilta. Tunnen oppineeni paljon ohjelmoinnista näiden kahden viikon aikana varsinkin ottaen huomioon sen, että aloitin oppimisen käytännössä nollasta. Sen olen huomannut, että mielenkiinnolla pääsee pitkälle ja että apua kannattaa kysyä. Olen erittäin tyytyväinen siihen mitä täällä olen oppinut.

C:tä ja robojuttuja

Ensimmäisinä päivinä opettelimme C kieltä Aalto Yliopiston verkosta löytyvillä materiaaleilla. Kun niillä sai tuntumaa C kielestä (ja saimme sensoreita), siirryimme arduinon pariin tehden sillä pieniä projekteja. Itse olen ollut mukana kahdessa projektissa. Ne ovat olleet mielenkiintoisia, mutta myöskin haastavia. Apua on saanut hyvin verkosta sekä työkavereilta.

Koodikärpät-kesätyöstä

Oulun Lyseon lukion piha täyttyi pikkuhiljaa pyöristä 6.6 kun Koodikärppien kesätyöläiset saapuivat uuteen työpaikkaansa. Dan Ackers, Koodikärppien vetäjä oli jakanut kesätyöläiset ryhmiin nuorten kiinostusten kohteiden mukaan, pyrkien saamaan kaikille työntekijöille mieluisen, mutta myös projektia hyödyntävän tehtävän. Työntekijät otettiin vastaan ryhmittäin puolen tunnin välein kello 8:00 alkaen. Lyhyen tehtävänannon jälkeen Ackers jätti nuoret tutustuman toisiinsa ja aloittelemaan erilaisilla harjoituksilla jotka hän[Ackers] oli nuorille varannut. Kello 12 kaikki työntekijät olivat saapuneet Lyseolle ja Ackers piti pienen puheen kohottaakseen ryhmähenkeä lyseon salissa, kiittäen samalla Nokiaa, Bittiumia ja Symbiota koodikärppien sponsoroinnista. Työt jatkuivat, osa ryhmästäni aloitti erilaisten valoshow vaihtoehtojen suunnittelua kun taas toiset jatkoivat harjoitusten parissa.

Työilmapiiri on ollut erittäin hyvä alun kankeuden jälkeen. Kesätyöläiset auttavat toisiaan ja kysyvät toisiltaan, sekä välillä jopa Ackerssilta, apua. Tauoilla lyseon käytävillä, ja töissä luokissa kuuluu vähän väliä rupattelua työntekejöiden kesken. Taukopaikaksi vakiintunut sohvarykelmä on hieman pienehkö, mutta kaikki ovat ainaa mahtuneet istumaan. Omat eväät syödään ja kahvi juodaan yleensä mukavan keskustelun ohessa, silloin kun jaksetaan raahautua syömään taukopaikalle eika vain oteta eväitä koneen ääreen, mikä ei slitikään estä keskustelua ryhmäläisten kesken. Mikro, kahvinkeitin ja jääkaappi ovat pikkuhiljaa tiivistäneet ryhmiä sekä pakottaneet kommunikoiman muiden ryhmien jäsenien kanssa, todennäköisesti tiivistäen porukkaa tuleaisuudessa.

Päätyöskentely kielenä tulee todennäköisesti olemaan C, jolla pyritään ottamaan vastaaan ja välittämään arduinon sensoreista saatavaa informaatiota. Harjoittelu C:n parissa on osoittautunut palkitsevaksi, mutta kohtuullisen haastavaksi erilaisen syntaksin takia. Työtoverit, Google ja StackOwerflow ovat osoittautuneet korvaamattomaksi avuksi näiden muutamien päivien aikana, ja uskon, että kaikkia niitä tulen tarvitsemaaan myös vastaisuudessakin, kysymykset esitetäänkin ylleensä juuri tuossa järjestyksessä priorisoiden työtovereita tai Googlea. Tieto siitä mitä tullaa tekemään ja mihin tähdätään on pikkuhiljaa valunut kesätyöläisten korviin ja uskonkin kaikkien olevan kohtuullisen innostuneita projekteista joita tulemme mahdollisesti tekemään.

Muut projektiblogit

Tässä tällä hetkellä työn alla olevia muita projekteja

Koodikärpät-peli

Koodikärpät-peli

Kokoelma minipelejä

Java-alkeet

Java-alkeet

Ensikosketus Javaan

Lukkari

Lukkari

Älykäs lukujärjestyksensuunnittelutyökalu

Robootti

Robootti

Robotin toimintoja

Grafiikka

Grafiikka

Graafikoiden tuotoksia

Nettisivut

Nettisivut

Koodikärppien nettisivuprojekti