Nettisivut

koodikärpät-projekti
Lue Lisää!

Projektiblogi

Nettisivuista

Nettisivujen kehittäminen sujui muutamista hidastuksista huolimatta melko rutiinin omaisesti.
Rails-palvelin aiheutti välillä siihen tottumattomana ihmetystä, kun sen toimintaa ei etukäteen tiennyt eikä sen kaikkia
kehittäjää "helpottamaan" tehtyjä ratkaisuja osannut odottaa. Usein ihan perus asiat aiheuttivat päänvaivaa (esim. miten lisätä uusi sivu palvelimelle), koska yleensä niissäkin piti säätää useampaa asiaa. Lopuksi kuitenkin kaikki tarvittava sivuilla saatiin toimimaan vakaasti, kun kun palvelimen käyttöön tottui.

Nettisivukehitystä, samaa arkista puuhaa - vai oliko?

Nettisivuryhmän projektina oli ensimmäiseksi alkaa rakentamaan Koodikärpille uusia ja hienompia nettisivuja. Ihan pohjalta ei kuitenkaan lähdetty, sillä Koodikärppien vetäjä Dan Ackers oli jo ennen töiden alkamista valinnut teeman nettisivuille. Ei kuitenkaan sillä etteikö sen tekeminen meiltä olisi onnistunut, mitä luultavimmin vain tiukan aikataulun vuoksi.

Nettisivuja alettiin rakentamaan tuskin kenellekään meistä tutun kehitysalustan Ruby on Railsin pohjalta. Sen MVC(Model View Controller)-arkkitehtuuri aiheutti moneen kertaan päänvaivaa, mutta yhdessä pohdittuna ongelmat saatiin lopulta ratkaistua. Tätä kirjoittaessa ja kahden viikon Railsin kanssa työskentelyn jälkeen alustan luonteen jo ymmärtää sillä tavalla, ettei päätään tarvitse enään lyödä seinään pikkuongelmien vuoksi.

Nettisivumme koodikarpat.com etusivulla kerrotaan hankkeen perustiedot, tarina, tiimi ja projektit. Mm. projektisivut ovat kuvittaneet taitavat Koodikärppien graafikkot, jotka siten osiltaan auttoivat sivujen kehittäjiä niiden visuaalisessa puolessa. Graafikkojen tuotoksia voi ihailla Grafiikka-projektisivulla, johon linkki löytyy tämänkin blogipostauksen alta.
Palvelinpuolen Railsia käytettiin muun muassa juurikin tuon blogisysteemin toteuttamiseen, jonka postaukset tallennetaan tietokantaan. Hallintapuolessa on kaksi osiota, toinen ylläpitäjälle ja toinen tavallisille käyttäjille, eli Koodikärppien työntekijöille. Tavalliset käyttäjät voivat kirjoittaa helpon käyttöliittymän kautta uusia blogeja omille projektisivuilleen, kun ylläpitäjän oikeudet ovat suuremmat; blogipostauksia voidaan editoida ja tarpeen mukaan myös poistaa. Itse projektisivuilla vain kyseisen projektin blogipostaukset ovat näkyvillä.

Myös etusivulla oleva yhteydenottolomake on totetutettu Railsilla. Lähetetystä lomakkeesta otetaan tiedot talteen ja jatketaan ne Koodikärppien vetäjän sähköpostiosoitteeseen. Sähköpostiviesti muuttuu neljän valittavissa olevan yhteydenoton aiheen mukaan niin, että yhteydenottojen erottelu on vastaanottajalle selkeää. Järjestelmä on tehty tavalla, jotta yhteydenotto olisi mahdollisimman helppoa sekä sen tekijälle että vastaanottajalle.

Vaikka alun perin oma nettikehittämisen kokemukseni rajoittui muihin alustoihin kuin Ruby on Rails, sanoisin, että lopputulos on kokonaisuutena onnistunut. MVC-arkkitehtuurin ainakin nyt ymmärtää, jos joskus tulevaisuudessa sitä tietoutta tulee tarvitsemaan. Olipa ohjelmointikieli tai alusta sitten mikä tahansa, kokemus muista (netti)kehittämisen alueista auttaa aina uuden oppimisessa.

Siitähän tässä Ackersinkin mukaan on loppujen lopuksi Koodikärpissä kyse, uuden oppimisesta.

Muut projektiblogit

Tässä tällä hetkellä työn alla olevia muita projekteja

Koodikärpät-peli

Koodikärpät-peli

Kokoelma minipelejä

Java-alkeet

Java-alkeet

Ensikosketus Javaan

Lukkari

Lukkari

Älykäs lukujärjestyksensuunnittelutyökalu

Robootti

Robootti

Robotin toimintoja

Grafiikka

Grafiikka

Graafikoiden tuotoksia

Nettisivut

Nettisivut

Koodikärppien nettisivuprojekti