Koodikärpät-peli

koodikärpät-projekti
Lue Lisää!

Projektiblogi

Peliprojekti

Nyt on 10 työpäivää takana ja peli on oikeastaan valmis. Viimeisen työpäivän aikana tein peliin pieniä kosmeettisia muutoksia ja samalla selvitin Danin avulla muutaman errorin. Fiilikset ovat edelleen hyvät, varsinkin kun peli on vihdoinkin sillä asteella valmis, että sitä voi pelata. Mukavaa on ollut ja toivottavasti hyödyn tästä taidosta tulevaisuudessakin. Suosittelen koodausta kaikille, joita vähänkin kiinnostaa tämmöinen homma!

Viimeinen tööpäävä

Kaksi viikkoa nyt takana kokemus on ollut kertakaikkiaan mahtava! Ai fiilikset? Todella hyvät, tottakai! Muhkuraisen monien ongelmien tien jälkeen peli alkaa olemaan lähellä valmista, miellyttävä tunne. Aikani täällä on antanu mahtavia taitoja ja ihania kokemuksia. Tulen todennäköisesti käymään täällä vielä!

Kesätyö

Toinen viikko koodikärpillä alkaa olla takana ja edistystä on tapahtunut hurjasti. Olen oppinut paljon koodaamista ja pelien tekemistä. Kesätöistä on ollut paljon hyötyä sillä olen saanut käsityksen millaista ohjelmointi on ja haluaisinko tehdä sitä ammatikseni tulevaisuudessa. Työskentely koodikärpillä on ollut mukavaa sillä työskentely ympäristö on hyvä. Ohjelmointi voi välillä olla vaikeaa mutta tulevista ongelmista voi keskustella muiden kanssa ja apua saa aina tarvittaessa myös Danilta. Omaa kehittymistä on ollut mukava seurata ja oppimista on myös tapahtunut paljon.

Kahen viikon fiilikset

Nyt kaksi viikkoa takana ja fiilikset ovat vieläkin mahtavat. Ongelmien selvittelemiseen on kulunut paljon aikaa, mutta siinähän sitä oppii paljon. Kahden viikon aikana on oppinut vaikka mitä, mutta kyllä homma vähintäänkin kotona jatkuu jossain muodossa.

Koodikärpät-kesätyö

Kaksi viikkoa takana koodaamista. Kun tulin Koodikärpille, en osannut koodata yhtään. Olen oppinut hurjasti viimeisen kahden viikon aikana koodaamisesta. Olen saanut tehtyä kaksi peliä, pongin sekä tietovisan. Pelien tekeminen on ollut välillä todella hankalaa, mutta YouTubesta sekä Googlesta on ollut suuri apu. Mukavaa on ollut ja porukassa on ollut hyvä ja rento ilmapiiri. Suosittelen Koodikärppiä kaikille, jotka ovat kiinnostuneet koodaamisesta.

Koodikärpät kesätyö

Kohta kaksi viikkoa takana koodaamista. Mukavaa on ollut ja olen oppinut todella paljon pelien tekemisestä. Välillä on tullut ongelmia vastaan, mutta niistä on selvitty Googlen avulla. Suosittelen kaikille peleistä kiinnostuneille koodaamista. Hauskaa on!

Peliprojekti

Olen nyt työskennellyt Koodikärpillä melkein kaksi viikkoa ja fiilikset ovat edelleet hyvät. Peli on alkanut pikkuhiljaa valmistumaan ja haasteita on edelleen riittänyt. Olen oppinut tämän parin viikon aikana hurjasti koodauksesta ja on mukava huomata, että olen kehittynyt tässä hommassa koko ajan. Kokonaisuudessaan Koodikärpät-kesätyö on ollut mukavaa ja opettavaa aikaa.

Mahtava Viikko!

Ensimmäinen viikko lopuillaan ja peli on jo perusmekaniikaltaan toimiva, mutta matkaa on vielä ja paljon asioita löytyy mitä peliin voi lisätä. Opettelu ja työskentely on tapahtunut yksin ja suurelta osin Googlea selaillen, mutta kun alkaa tietoa kertymään, Googleen turvautuminen vähenee. Ongelman eteen tullessa, saa kavereilta apua sekä tietysti Danilta. Alussa, kun ei ollut tietoa edes perusasioista oli työskentely aika haasteellista, mutta Unityn sivuilta löytyy hyvät tutoriaalit alkuun saattamiseen. Mukavaa on ollut ja tietoa on kertynyt paljon ja seuraavan viikon aikana kertyy runsaasti lisää oppeja.

Koodikärpät -kesätyö

Aloitin työt 13.6 innokkaana ja halukkaana oppia tekemään pelejä, ja koodaamaan. Alottaessani en tiennyt paljoa pelien kehittämisestä, mutta nyt tämä homma tuntuu jo jokseenkin tutulta. Näin viiden päivän, ensimmäisen viikon jälkeen homma on alkanut jotenkuten luistamaan ja päivät menevät nopeasti peliä kehitellen hyvässä seurassa. Kovia paineita ei juurikaan ole ja apua saa kunhan kysyy tai etsii netistä. Rentoa ja mukavaa hommaa joka vastaa todella hyvin omia mielenkiinnon kohteita.

Moi!

Minulla ei ole mitään hajua mitä minun pitäisi tähän kirjoittaa, tämä on ensinmäinen blogi-postaukseni ikinä ja pahoittelen jos tämä on tuskallista luettavaa.
Olen nyt toista viikkoa töissä täällä, olen oppinut paljon pelien koodamisesta täällä ollessani. Ainut tätä edeltävä kokemus koodaamisesta minulla oli edeltävältä viikonlopulta jolloin värkkäsin unityn kanssa ja katsoin tutoriaali videoita. Mielestäni tämä on hyvä ympäristö koodamisen oppimiselle ja uskon että jos olisin yksin kotona opetellut koodaamista, että olisi aika pian unohtunut koko homma.
Tähän mennessä olen saanut noin 70% minipelistäni valmiiksi ja toissapäivänä minut napattiin projektiin mukaan, missä me teemme huonetta kehitteillä olevaa peliä varten.
En nyt enää keksi mitään sanottavaa tähän joten:
Au revoir!

Koodikärpät-peliprojekti

Viimeinen päivä kahden viikon putkesta on nyt lopuillaan, aika on kulunut yllättävän nopeasti vaikka on tässä paljon ehditty tekemäänkin. Mukaan projektiin lähdin ilman minkäänlaista kokemusta pelien ohjelmoinnista ja hieman skeptisenä siitä kuinka paljon vasta-alkaja ehtisi näin lyhyessä ajassa aiheesta oppia, mutta positiivisena yllätyksenä ohjelman käyttö osoittautui paljon helpommaksi kuin aluksi vaikutti. Tuntemattomien termien ja koodikielten vuori alkoi nopeasti näyttää huomattavasti pienemmältä ja useimmissa tapauksissa helposti kierrettävältä; edes itse koodikieliä ei tarvitse osata juurikaan edes monimutkaisia pelejä kasatessa, sillä suurin osa tarvittavista skripteistä löytyy täysin valmiina netistä. Täytyy tosin myöntää että näiden osaamisesta n huomattava apu erityisesti siinä vaiheessa kun pitkässä koodissa onkin virhe, ja se pitäisi osata etsiä kaiken informaation joukosta.
Projekti on kokonaisuudessaan ollut hyvin mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus, enkä ainakaan itse olisi kyennyt oppimaan näin paljoa omalla ajalla; kun istuu luokkahuoneessa kuusi tuntia päivässä tietokoneen ääressä, ei juuri ole riskiä eksyä aiheesta ja päätyä tekemään jotain aivan muuta kuin oli alun perin tarkoituksena (vaikka toki sekin onnistuu, huomattavasti harvemmin kuitenkin.)

Peliprojekti

Aloitin työt Koodikärpillä kesäkuun 13. päivä. Vielä silloin minulla ei ollut yhtään kokemusta koodauksesta mutta olin samalla hyvin kiinnostunut siitä. Nyt viiden työpäivän jälkeen olen jo päässyt hieman jyvälle koodauksen ihmeellisestä maailmasta. Suurimmaksi osaksi olen opetellut asioita Youtubesta löytyvien tutorial-videoiden avulla. Alussa koodaus tuntuu hankalalta asialta, koska ei tunne komentoja tai mitään muutakaan. Mutta kuitenkin kun vain panostaa tekemiseen niin kyllä sitä oppii. Palkitsevinta tässä hommassa on se kun saa haastavalta tuntuvan asian vihdoinkin toimimaan. Kaikinpuolin koodaus on tuntunut ihan mukavalta hommalta.

Koodikärpät-kesätyö peliprojekti

Aloitin peliprojektini hieman myöhässä muihin verrattuna, sillä työskentelin ensimmäisen työviikon koodikärppien nettisivujen parissa. Kirin silti aika nopeasti muita kiinni youtube-tutoriaaleja katsoen ja opetellen käyttämään Unityä sekä C#-koodikieltä. Vaikka en olekkaan ikinä pelikoodausta harrastanut, niin silti pelihahmot alkoivat pikkuhiljaa kävellä ja hyppiä ympäri tasoa kun näppäimistöä hakkasi tarpeeksi monta kertaa. Mikään ei ole niin palkitseva tunne kuin se ensimmäinen kerta kun saat virtuaalihahmon oikeasti kääntymään vasemmalle kun painat "A" näppäintä.
Kesätyöpaikkani koodikärpillä on silti ollut todella mukava ja kiinnostava. Olen oppinut paljon uutta ja kesätyö on antanut minulle motivaatiota jatkaa nettisivujen ja pelien suunnittelua vielä kesätöiden jälkeenkin.

Koodikärpät-kesätyö

Aloitin kesätyöt 13.6 hyvin vähäisellä ohjelmointi kokemuksella. Heti ensimmäisenä päivänä pääsin työn makuun ja aloin tekemään peliä. Katsoin netistä tutoriaaleja jotka auttoivat minut hyvin alkuun. Pelin tekeminen etenee hyvää vauhtia vaikka se onkin hidasta puuhaa. Koodikärpillä työskentely on ollut tähän asti mukavaa ja apua saa heti tarvittaessa. Ensimmäinen työviikkoni on tähän asti ollut mukava ja olen oppinut paljon. Työskentely itsessään on ollut hyvin mielenkiintoista ja olen saanut kuvan siitä millaista ohjelmointi on.

Kokemukset

Minulla oli vähän vaikeaa alussa. Minulla ei ollut kovin paljon kokemusta Unityssa ja en ollut koodaamisessakaan ammattilainen. Olin opiskellut C++ ja Unreal Engineä ennen Koodikärppiä. Oli vähän vaikeaa siirtyä heti Unreal Enginestä Unityyn. Aloitin tekemällä yksinkertaisen kauhupelin. (Koska en keksinyt muutakaan). Seuraavaksi tein taaskin aika yksinkertaisen autopelin. Sen jälkeen aloitin projektin, jossa olisi kokoelma mun ja muiden tekemiä pelejä. Aloitin myös tekemään Tankkipeliä Unreal Enginessä. Onneksi Dan antoi luvan siihen. :P Aloitin tekemään Tankkipeliä. Alussa meni ihan hyvin, mutta jonkin ajan päästä mun kone alkoi hidastelemaan PALJON Unreal Enginen kanssa. Mulla kesti 5 minuuttia compiloida koodi, joka vaan kirjoittaisi tekstiä. Joten lykkäsin Tankkipeliä myöhemmäksi. Sitten jotkut ihmiset Oulu Game Labista tuli esittelemään meille peliä, johon me saataisiin tehdä oma kenttä. Mä aloin teemään 3D-malleja sitä peliä varten. Nyt viimeisenä päivänä teen viimeisiä korjauksia Koodikärpät-peliin. Olisin halunnut jäädä vielä joksikin aikaa, mutta en voi. Se ei ole mitenkään Danin syytä. Mun läppäri on vaan liian hidas. Ja muutenkin mulla on vielä kaksi peliprojektia kotona joita haluaisin tehdä. Täällä oli välillä vähän tylsää, koska ei tullut ideoita ja halusin vaan tehdä pelejä Unreal Enginellä. Täällä kuitenkin oppi paljon yhteistyöstä esim. versionhallinnasta ja GitHubista. Anteeksi jos tämä blogi oli sekava. En osaa kirjoittaa näitä.

Kesäyöt

Tulin tänne Kesätöihin kun huomasin Oulu-lehdessä tästä artikkelin.
Epäonnekseni sairastuin ihteen tautiin juuri ennen kuin työni alkoivat joten joiduin sairaalaan pariks päiväksi.
Keskiviikkona sitten tulin ja huomasin miten hommat olivat täällä jo käynnissä ja porukka oli jo tekemässä omia pelejään, olin totisesti hieman jäljessä.
Mutta mikäs tässä, Minulle annettiin harjoitus tehtävä Unityn 3dstudent saitilta eikä ole tutoriaali videoidenkaan kanssa ihan helppoa mutta teen parhaani.

Ruokatunnila voi syödä paikallaan ja pelata vaikka samaan aikaan Dotaa...Ihan kiva kesätyöpaikka, sanoisin.

Kokemuksia Koodikärpistä

Aloitin työt Koodikärpillä 6.6 ja voin nyt kahden viikon jälkeen sanoa, että tämä on ollut todella hieno kokemus. Tullessani tänne minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta koodaamisesta, mutta olen oppinut täällä paljon ja olen saanut ensimmäisen pelinikin jo valmiiksi. Netistä löytyvät opetusvideot ovat olleet ensisijaiset oppimisen lähteet, mutta jos apua tarvitsee, sitä saa paikan päältäkin. Koodaamisen opettelu on ollut todella mukavaa. Jonkinlaisia ongelmia on koodien kirjoittamisessa ollut ja niiden etsimisessä ja korjaamisessa on kulunut aikaakin, mutta sehän on osa kokemusta ja nämä virheet löydettyä osaa olla tekemättä niitä uudelleen. Vaikka aion itse lopettaa työt näiden kahden viikon jälkeen, olen ottanut ensimmäiset askeleet koodaamisen maailmaan ja luulen, että tulen jatkossakin tekemään pelejä vapaa-ajallani.

Koodikärpät kesätyö

Olen oppinut viimeisen viikon aikana valtavasti koodaamisesta. Kun tulin Koodikärpille, en osannut koodata yhtään. Olen päässyt hyvään vauhtiin pelin tekemisessä. Koodikärpillä on ollut mukavaa ja mielenkiintoista. Toivottavasti ensi viikko on yhtä mukava ja mielenkiintoinen kuin tämäkin viikko.

Kesätyä jakson fiilis tähän asti

Olen ollut kohta 2 viikkoa ja fiilikseni on väsynyt, koska ihmisen pitäisi saada välillä nukkua neljän päivän ajan verran pitkästi eikä normaali 10 tuntia lapsella ja 8 tuntia aikuisella. Joten tulen olemaan heinäkuussa jonkin verran poiskin, koska ei jaksa pysyy hereillä. Dan Ackers on neuvonut ja ei ole niin paljon opettanut kun ennen koko kesä hommaa ajattelin. On pitänyt melkein koko ajan google:n nojassa olla. Että oppisi jotain, Dan itsekin sanoi että google on tällä hetkellä oma paras kaverini. en osaa vieläkään vector3 tai tajua miten saada kunnollinen java script esim. enemy ai on yksi mikä tuottaa hankaluuksia. Jos pitäisi suositella niin suosittelen ihmisille joilla on jo hieman kokemusta, koodaamisesta ettei tarvi tyhjältä pohjalta lähteä.

Toivoisin ettei tätä blogia luettaisi.

Koodikärpät-peli kokemuksia

Aloitin koodikärpät-kampanjassa 6.6. Odotin innolla kampanjan alkua, sillä aikaisemmin en ole törmännyt vastaavaan mahdollisuuteen. Maanantaina tutustuin yleisiin käytäntöisiin. Pääsin kuitenkin nopeasti työni ääreen. En omannut aikaisempaa kokemusta pelien kehittämisestä, joten sain aloittaa opettelemisen aivan perustaidoista. Opettelin suurimmaksi osaksi opetusvideoiden pohjalta, jotka oli meille annettu, tosin jos kysymyksiä heräsi, sain nopeasti paikanpäältä vastauksen.
Opeteltuani kaikista yksinkertaisimmat perusteet aloitin oman pelini kehittämisen. Lähdin rakentamaan yksinkertaista tasohyppelypeliä, jossa pelattavana hahmona toimii pelaajan ohjaama pallo. Peli eteni hiljoskellen, tosin ei ideoideni puutteesta, vaan rajallisten kykyjeni hidastamana.
Kauaa ei kestänyt ennen kuin törmäsin ensimmäisiin ongelmiin ja sain aloittaa vikojen metsästyksen. Saattoi kestää pitkäkin tovi ennen kuin löysin puuttuvan pilkun, kirjaimen tai pienen kirjoitusvirheen viallisesta koodistani.
Pelin kehittäminen eteni tasaisesti päivä päivältä. Muutaman päivän kuluttua huomasin kuinka osasin tehdä komentoja, joiden olemassaolosta en edes tiennyt paria päivää aikaisemmin. Noin puolentoista viikon jälkeen sain pelinini omasta mielestäni miltei valmiiksi. Olin siis valmis aloittamaan uuden projektin pelien parissa. Aikani koodikärpät-kampanjassa kutenkin lähestyi loppuaan, sillä itselläni ei ollut mahdollisuutta jatkaa kahta viikkoa pitempään.
Koen oppineeni paljon etenkin pelien rakenteesta ja toimintaperiaatteesta. Olen hyvinkin tyytyväinen kokemuksiini koodikärpillä, sillä täällä sain ensimmäisen kosketukseni tietotekniikan maailmaan. Koodikärpät-kampanja oli kokonaisuudessaan mukava ja hyödyllinen projekti.

Koodikärppä-kesätyö

6. päivä, he eivät ole vieläkään tajunneet etten osaa koodata. Koodikärpissä työskentely on lähtenyt vähitellen käyntiin. Alku oli ainakin minulle tahmeaa Windows 10, kitkerän kahvin , sekä muiden mainitsemattomien seikkojen takia. Lisäksi työskentelyn aloittamista ei helpottanut se, että itse kokemusta koodauksesta minulla ei juuri ollut.

Näin ensimmäisen tahmean viikon jälkeen työskentely alkaa olla jo jokseenkin sujuvaa. Koska ratkaisut ongelmiin löytyvät helposti netistä, sujuu itsenäinen harjoittelu varsin hyvin. Lyseon tiloissa ei ole paljoa valittamista, mitä nyt Lidli on liian kaukana. Itse koodaustakin on tullut jonkin verran opittua.

Kaiken kaikkiaan työskentely on ollut antoisaa ja opettavaista. Porukka on aivan mahtava ja projektit ihan mielenkiintoisia. Sen verran täytyy valittaa että penkit voisivat olla mukavampia

Koodikärppä-kesätyö

Saavuimme kesätöihin koodikärpille kesäloman ensimmäisenä maanantaina. Koulujen loppumisesta huolimatta kaikki tuntuivat virkeiltä ja reippailta, eikä kukaan varmaan enää edes kouluhommia miettinytkään. Moni saapuneista on jo aloittanut opiskelut lukiossa tai vastaavassa, ja moni on vielä kesätyösetelillä töissä. Koodaamaan tultiin oppimaan, mutta työstä saa myös palkkaa.

Aloitimme koodauksen suoraan pelintekijäohjelmistolla Unityllä, jota käytetään laajasti ympäri maailmaa. Unityllä teemme pieniä pelejä, jotta oppisimme koodaamaan. Meille on opetettu asiaa pelien suunnittelusta, tekemisestä ja koodaamisesta. Moni on jo myös kokeillut tehdä peleihin esineitä ja animaatioita esimerkiksi Blenderillä, jolla voi tehdä kolmi- ja kaksiulotteisia esineitä. Päivät menevät nopeasti koodatessa, ja apua saa tarvittaessa.

Projektien edetessä kunnianhimoisemmiksi ovat koodaajat jakautuneet ryhmiin, jotka kaikki tekevät omia projektejaan. Lopulta yrityksenä on sitoa kaikki tiimien tekemät pelit yhteen isommaksi peliksi. Monien tiimien tehdessä yhteistyötä ovat monet saaneet uusia ystäviä ja tutustuneet erilaisiin henkilöihin. Koodauksen edetessä olemme myös oppineet paljon koodauksesta, mutta paljon meillä on vielä opeteltavaa.

Kesätöissä voi olla koko kesän, ja itse aion ehkä tehdä niin. Monilla homma loppuu jo kahden viikon kuluttua kesätyösetelin takia, mutta silloin ensimmäiset askeleet koodaukseen on jo otettu. Nähtäväksi jää, mitä tulemme vielä tekemään. Se tulee varmasti olemaan mielenkiintoista.

Muut projektiblogit

Tässä tällä hetkellä työn alla olevia muita projekteja

Koodikärpät-peli

Koodikärpät-peli

Kokoelma minipelejä

Java-alkeet

Java-alkeet

Ensikosketus Javaan

Lukkari

Lukkari

Älykäs lukujärjestyksensuunnittelutyökalu

Robootti

Robootti

Robotin toimintoja

Grafiikka

Grafiikka

Graafikoiden tuotoksia

Nettisivut

Nettisivut

Koodikärppien nettisivuprojekti